Срещал съм се с всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки

...
Срещал съм се с всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки
Коментари Харесай

Борисов и Горанов отговориха на обвиненията на Божков

Срещал съм се с всеки сполучлив предприемач в България. Но всеки български жител би трябвало да съблюдава закона, а не да бяга от институциите. Божков е следващият богат българин, който се укрива от правосъдието и употребява медиите за своите защитни тези - това обясни финансовият министър Владислав Горанов на спонтанен брифинг в Народното събрание в отговор на обвиняванията, които предприемачът Васил Божков насочи по-рано през днешния ден към него, премиера Борисов и основния прокурор Иван Гешев. В изявление за bTV от Дубай хазартният необут изиска Горанов да си подаде оставката и съобщи, че по линия на бизнеса си не е имал връзки с Комисията по хазарта, а единствено и само с " Влади Горанов ". 

Финансовият министър не отхвърли за срещи с Божков. " Никога не съм твърдял, че не познавам господин Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев – всеки сполучлив предприемач в България. Независимо от опита за внушения аз нямам искания към господин Божков с изключение на за едно. През всичките години, в които се е занимавал с
хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта, като е заявил и внасял по-малко такси ", каза още Горанов.

Той посочи, че срещите му с Божков са били единствено по две тематики " Регулация на рекламата в
хазарта " и " Изравняване на режимите на онлайн хазарта с наземния ". Горанов разгласи и че е подготвен да понесе отговорност, в случай че Божков потвърди внушенията си, че точно финансовият министър го е съветвал по какъв начин да не заплаща налози. " Не нося виновност, че негови чиновници дружно с членове на комисията по хазарта са ползвали неверно закона, вследствие на което се дължат 700 млн. лева Ако той е получил сходна „ консултация “ от мен да не заплаща налози, дано да го потвърди и тогава аз ще понеса своята отговорност, освен политическа ", съобщи Горанов.

Той насочи и рекомендацията " всеки предприемач, който има неуредени сметки с страната да го направи и по този метод няма да изпада в неприятната обстановка да бъде преследван от наказателните управляващи. Много елементарно е когато си обвинен да обвиниш обществото, добави Горанов и подсети, че с изключение на неуредените сметки с хазната, има и доста други обвинявания към Божков, които не са свързани с хазартния му бизнес.

Финансовият министър прикани Божков и сега да заплати това, което не е платил на време. Милиарди са генерирали компаниите му през интервала им на деяние, означи Горанов. " След като заплати тази сума той ще има и моралното и нормативното съображение да претендира пред комисията по
хазарта продължаването на своя бизнес. ", сподели още министърът.

Премиерът към този момент отбягва въпроса ще желае ли оставката на Горанов и удостоверява, че не е имало секрети връзки сред финансовия министър и Божков. " Пред мен Владислав Горанов в никакъв случай не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - неведнъж се е виждал с него като представител на най-големия
хазартен оператор. Аз съм му споделил - през днешния ден като мине законът в Народното събрание, да излезе и да се изясни ", коментира пред  " Сега " Борисов.

Колкото до обвиняванията към самия него Борисов сбито заключи: " Всяка подготовка от устата на Божков е комплимент за мен! ". В изявлението за bTV Божков съобщи, че Борисов е общото между миналото и сегашното на " мутренските времена в България ".

Премиерът обаче реагира яростно на обвиняванията, че страната е лишила бизнеса на хазартния необут. " Какво сме му взели - цех ли сме му взели, дружество ли? Просто
хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта?! ", отсече министър председателят.

Той изрично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, разрешили на
хазарта да икономисва налози, а след това са се отметнали.

" Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 година Тогава
хазартът напълно беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона. Всички към този момент са обвинени ", сподели той. Промените в закона за хазарта бяха направени през декември 2013 година, само че в тях в последна сметка по този начин и не са вписани прохождащите към този миг лотарии. Така „ талончетата “ за триене се озоваха в данъчна почивка – 2014 година се оказва нулева за моментните лотарии и те не заплащат никакви такси. На власт по това време е кабинетът на Пламен Орешарски.

Борисов отхвърля и обвиняванията на Божков, че се разпорежда в спорта. " Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което върша, е след искане за поддръжка на фенклубове. От кой ли не получавам такива претенции, в това число и от " Левски ". Всичко се случва пред очите на обществото, в никакъв случай не съм го крил ", безапелационен е той.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР